Česká wikipedie definuje pétanque jako francouzskou společenskou hru pro dvě 1–3 členná družstva, které se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, který tvoří dřevěná kulička, tzv. prasátko. Princip hry je údajně velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink.

Pétanque lze jistě pojmout jako společenskou hru. Ostatně tak to činíme i s badmintonem či plážovým volejbalem. Přesto se jedná o plnohodnotné sporty.

Je nutné rozlišovat mezi hrou při sklence vína, piva či pastise na zahradě nebo v parku u pikniku a soutěžním zápasem například na mistrovství republiky.

Na rozdíl od jiných sportů, je pétanque více odrazem duševní síly sportovce (například jako střelba). Neexistuje zde žádná spontánnost, žádné reflexy. Záleží toliko na soustředění v pravý okamžik, respektive na umění se perfektně odprostit od rozptýlení.

Je však zároveň velmi komplexní disciplínou, která vyžaduje nejen zručnost, ale i taktické uvažování a týmového ducha.

Pétanque je však i fyzicky náročný, ač to jeho kritici neopomíjení popírat. Samozřejmě nesnese srovnání s atletikou, tenisem či fotbalem. Nicméně aby člověk v českých podmínkách vystoupil až na nejvyšší „bednu“, musí často hrát až 9 či 10 utkání za den! Každé přibližně hodinu dlouhé, na nejdůležitějších turnajích však i hodiny dvě a více. Často se navíc hraje na přímém slunci nebo naopak v dešti či dokonce plískanici bez možnosti odpočinku.

Jinými slovy, aby člověk v pétanque uspěl, musí být připraven psychicky, takticky i kondičně. Ostatně v aktuální české první desítce je jen jeden hráč nad 40 let a jen dva další na 30 let. Avšak, to, že v tomto sportu může uspět i vyzrálý jedinec není nevýhodou, ba naopak. Špičkový pétanquer se může na vrcholu držet mnoho let.

Českých lepších turnajů se účastní většinou několik stovek sportovců. Nedávno jsem však navštívil turnaj ve francouzském Millau, kde se utkalo více než tři tisíce koulařů.  Na takovém místě je zřejmé, že se o plnohodnotný sport jedná, neb finálovým utkáním přihlížejí plné tribuny vyjadřující obdivný údiv i nevoli při špatné hře.

Česká reprezentace se pak ani na velkých mezinárodních mistrovstvích neztrácí a zejména v ženské kategorii patří mezi světovou elitu. Naši reprezentanti tak již s pétanque navštívili takové destinace jako je Thajsko, Kanada, Senegal či Japonsko. Příští rok bude MS na Tahiti!

Pétanque lze tedy doporučit jako oddechovou zábavu, ale také jako mentální trénink pro soutěživé jedince.