Celý život jsem věrným patriotem Prahy 7. Je to nejlepší pražská čtvrť. Pár minut od starého centra, s obrovským parkem Stromovka či proslulým Výstavištěm. Navíc zde začíná nová éra. 

Máme zde Národní galerii, ulice s názvy jako Malířská či Sochařská, Stalina či Letenské sady a mohl zde být blob. Ač nejsem z Letné (ta jak známo začíná až ulicí Dukelských hrdinů) považuji právě Letnou a navazující ulice za volnomyšlenkářské a trendy (někdo by řekl hipsterské) srdce Prahy.  

Na Letné je kino Oko, pivotéka Base Camp i její nová konkurence. Sídlí zde nejstarší pétanque oddíl a najdeme zde mnoho dalších zajímavých institucí a podniků, z nichž je asi nutné jmenovat ještě kavárnu Liberál (již pár ulic pod Letnou) či pivnici U Houbaře.  

Místní radnice však s touto vlnou nesouzněla. Naopak.

Praha 7 je typickým příkladem, jak nemá fungovat samospráva. Podle mého soukromého (nepodloženého výzkumu) zde dlouhodobě většina lidí neznala jméno starosty a drtivá většina žádného radního ani složení koalice. I lidé zajímající se o politiku (správu věcí veřejných) často místní politice nevěnovali pozornost, vždyť nešlo nic změnit.  

Avšak dnes, tedy prakticky již tři dny po volbách, byla na Praze 7 uzavřena nová koalice. Starostou bude Jan Čižinský ze sdružení Praha 7 sobě, kterému bude sekundovat Ondřej Mirovský z Koalice Pro 7.

Jan Čižinský si vydobyl respekt povedeným místním referendem proti nové radnici. Jeho kampaň a nadšení byly okouzlující. Jediným kalem snad bylo upozaděné členství v KDU-ČSL (zlí jazykové o Praha 7 sobě hovoří jako o „falešných“ lidovcích a i Kolice Pro 7 má na svém webu motto: Nestydíme se, kým jsme).

Praha 7 sobě dokázala získat nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Přesto jde do koalice. Snad to nebude chyba. Je potřeba doufat, že ji vydrží nadšení a že její lídři nezamíří výše, do celopražské (kam mají nakročeno)  či celostátní politiky (kde se po dnešních otřesech objevuje nové místo). Alespoň jedno volební období potřebujeme schopné a autentické lidi na Sedmičce.